flow

Hogyan érhetjük el a flow élményt?

Megosztom

2022.04.26 - Életvezetési coaching

A flow élmény, azaz áramlatélmény napjaink egyik, a hétköznapokban is nagy népszerűségnek örvendő pszichológiai fogalma. A „flowban lenni” élményét legtöbben a sportolással kötik össze, és bár valóban ez az egyik legjellegzetesebb megjelenési területe, számos más élethelyzetben megtapasztalhatjuk –köztük akár a munka során is.

Mi is az a flow?

A flow élmény alapvetően egy olyan pozitív pszichológiai állapot, melyben az egyén úgy érzi, az adott feladat és a saját képességei között egyensúly van. A feladatot olyan kihívásként éli meg, melyet kellő erőfeszítéssel sikeresen meg tud oldani, és nagyon fontos, hogy élvezi is ezt a tevékenységet. Ilyenkor általában teljes kontrollt élünk át saját magunk és az elvégzett feladat fölött is. Együtt jár a flow élménnyel az időérzék elvesztése is: érezhetjük közben úgy, hogy csak úgy repül az idő, de jelentkezhet ennek az ellentéte is, azaz, hogy teljesen lelassul számunkra minden. A fejünk szinte kiürül, nem fogunk a felesleges dolgokkal törődni, csakis arra figyelünk, amit csinálunk.

Flow átélése a munkahelyen

Általában a szabadidős tevékenységeket tartják a flow élmény átélésére legalkalmasabbnak. A sportolás, játék, egy izgalmas könyv olvasása, vagy bármilyen kreatív tevékenység valóban jó táptalaja a flownak, hiszen élvezetes feladatokról van szó, melyekben könnyű elmerülni.

Azonban, a munkatevékenységben ugyanúgy megvan a potenciál arra, hogy előhozza belőlünk a flow élményét, és ezzel akár a hatékonyságunkat is megnövelje.

De hogyan is érhetjük el ezt?

Íme néhány tipp, amely segíthet, hogy flowban dolgozhassunk:

1. Zárjunk ki minden zavaró tényezőt!
Bármilyen tevékenységről is legyen szó, ahhoz, hogy flowba tudjunk kerülni, fontos, hogy teljes figyelmünket az adott feladatnak szenteljük. Gondoljunk csak bele, mennyire tudunk a hétköznapokban a munkára koncentrálni, mikor öt percenként a telefonunkat ellenőrizzük?

Célszerű hát eltenni azt a mobilt, kikapcsolni az e-maileket, és, ha lehetőség van rá, elvonulni egy olyan, nyugodt és csendes helyre, ahol biztosan nem fognak minket megzavarni mások, így biztosan koncentrálni tudunk a saját munkánkra, a saját feladatainkra.

2. Dolgozzunk a megfelelő feladatokon!
Azokban az idősávokban, amikor csak a munkánkra összpontosítunk, érdemes a legfontosabb feladatokat elővenni, amelyek elvégzése után úgy érezhetjük, valami fontos hozzájárulást tettünk, valami fontosat alkottunk. Az ilyen feladatok általában azok, amik kihívást jelentenek számunkra, valamint a legtöbb energiát és kreativitást igénylik tőlünk, ezt pedig flow során könnyebben tudjuk biztosítani.

Fontos azonban, hogy ne essünk bele abba a hibába, hogy mindent egyszerre akarjunk megcsinálni –a multitasking ugyanis elveszi az egy feladatra való teljes fókuszálás lehetőségét!

3. Legyenek tiszták a céljaink!
Néha meg kell állnunk egy pillanatra, és el kell gondolkodnunk azon, mit miért teszünk. Fontos, hogy tisztán lássuk, mi a munkánk célja, milyen nagyobb egésznek vagyunk mi a részei.

Egy rohanó, teljesítményre építő világban nehéz a „miértekre” koncentrálni, mikor ekkora a hangsúly a „hogyanokon”, de nem szabad szem elől veszíteni azokat a célokat, amiért a munkánkat végezzük, és amiért jól szeretnénk a munkánkat végezni.

4. Őrizzük meg a hidegvérünket!
Gondoljunk csak bele, az ideges fel-le futkározás és kapkodás segít-e abban, hogy jól végezzük a dolgunkat, vagy inkább hátráltat minket? Természetesen kizárni a hétköznapok gondjait nem mindig könnyű feladat, de fontos eleme a flownak, hiszen a flow élménnyel jár, hogy teljes mértékben az adott feladatra fókuszálunk. Ezt pedig nehéz úgy elérni, ha problémák sora tölti ki gondolatainkat.

Persze nem lehet örökké kizárni a gondokat, de meg kell próbálnunk legalább arra az időre elhessegetni őket, amíg a fontos feladatainkkal foglalkozunk!

5. Legyünk kipihentek!
Egy evidensnek tűnő tipp, de mindig fontos –ha fáradtan, sőt, kimerülten próbálunk meg dolgozni, azzal igencsak megnehezítjük saját dolgunkat. Fáradtan ingerlékenyebbek és türelmetlenebbek vagyunk, kevésbé tudunk összpontosítani, figyelmetlenek vagyunk, és magában a munkavégzésben is csak tovább fáradunk. Egyértelmű hát, hogy ha azt szeretnénk, hogy elmélyülve, flowban tudjunk dolgozni, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés.

Kikapcsolódásra pedig akár választhatunk olyan szabadidős tevékenységeket, melyek szintén előidézhetik a flow élményt, mint a sport, vagy kreatív hobbik.

6. Élvezzük, amit csinálunk!
Talán a legfontosabb tanács, ha flowról van szó, hogy szeressük azt a tevékenységet, amelyet éppen csinálunk. Sokkal könnyebb teljesen elmélyülni valamiben, amit élvezünk, mint olyan dolgokban, melyekre „szükséges rosszként” tekintünk. Így hát meg kell találnunk munkánkban is azt, hogy miért szeretjük azt csinálni, amit. Lehet ez az adott szakma szeretete, a sorozatos kihívások és fejlődési lehetőségek, a jó munkatársak közelsége, az ügyfelekkel való interakciók élménye, vagy akár annak az érzete, hogy amit csinálunk, az hasznos és segít másoknak.

A lényeg az, hogy találjuk meg örömünket a munkában!

A flowban való munkavégzés tehát nem egy misztikus dolog, aminek az átélése csak a kiváltságosok számára adatik meg. Az előbbi egyszerű stratégiák alkalmazásával bárki képes lehet megtapasztalni, milyen is teljes bevonódásban dolgozni. Mindössze annyira van szükségünk, hogy teljes figyelmünket egy olyan feladatra összpontosítsuk, melyben kellő kihívást találunk, de közben képesek vagyunk élvezni is azt. Ha ezek a feltételek teljesültek, a flow élményt nem is kell tovább keresnünk, hanem jönni fog magától is.

Harcsa Vivien

Források

Csíkszentmihályi M. (1990). Flow: The psychology of optimal experience. New York: Harper & Row.

https://www.spica.com/blog/flow-at-work

https://positivepsychology.com/flow-at-work/

Nagy István

Nagy István

Sportpszichológus, szervezetfejlesztési és HR tanácsadó

Érdekel az életvezetési coaching?

Kattints a további információkért!