egészséges életmód

Miért érdemes az egészséges életmód rögös útjára térni?

Megosztom

2022.06.04 - Életvezetési coaching

Mára a cukros és zsíros ételek mértéktelen fogyasztása, illetve a mozgásszegény életmód oda vezetett, hogy az egészségmegőrzés, és az ÉLETMÓDVÁLTÁS kiemelt figyelmet kapott mind a tudományos kutatásokban, mind a közélet színterén.

Megannyi oka van annak, hogy egytől egyig minden élő embernek az egészséges életmódot írják fel nulladik gyógyszerként, ugyanis ez képes lehet mérsékelni a további gyógyszerfogyasztást. Pontosan hogyan teszi ezt?

Mindenekelőtt pár szóban beszéljünk az egészségről, ami a WHO meghatározása szerint nem csupán a betegség hiányát, hanem a fizikai, lelki és szociális jóllétet is jelenti egyben. Fontos kiemelni tehát, hogy ezek alapján az egészségünkkel nem csak akkor kell törődnünk, amikor már betegek vagyunk, hanem érdemes folyamatosan figyelmet fordítanunk rá.

Ennek különböző formái vannak, például:

• Egészséges étkezés (megfelelő mértékű és minőségű tápanyag és vitaminbevitel)

• Testmozgás, legalább heti 3-4 x 1 óra

• Mérsékelt alkohol fogyasztás

• Minőségi és elegendő mennyiségű alvás

• Dohányzás mentes élet

• Mentális egészséggel való törődés – pihenés, kikapcsolódás, szociális kapcsolatok, kimozdulás

A felsorolást még megannyi bekezdésen keresztül lehetne folytatni. Mindössze a lényeg az, hogy az ember igen is kontrollt tud gyakorolni az egészsége, így az életminősége felett. Mi több, egyes kutatók szerint saját felelősségünk is az egészségünk ápolása, így a betegségek kialakulásának megelőzése.

Ha odafigyelünk, hogy például csokoládé helyett inkább gyümölcsöt együnk, vagy szabadidőnkben tespedés helyett inkább kimozduljunk vagy sportoljunk, bizonyítottan jobb lesz az életünk.

Itt jön képbe az életmódváltás, ami tulajdonképpen a fent felsorolt néhány tevékenység életvitelszerű művelésében teljesül, vagyis amikor egy egészségesebb életmódra térünk át. Ez amellett, hogy csodákat művel a mentális jóllétünkkel, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben tőle, rengeteg pozitív hatással bír a fizikai valónkat tekintve.

Kutatások bizonyították ugyanis, hogy akármikor tér valaki egészségesebb életmódra, az többek között enyhítette a szívkoszorúér megbetegedéseit, a tüdő betegségeket, vagy az anyagcserezavarokat. Ha már a meglévő tüneteken ennyit javít az életmódváltás, gondoljunk csak bele, mennyire hatékony lehet, ha megelőzésképpen így élünk, így a betegség kialakulását is meg tudjuk akár akadályozni, de minden esetben mérsékelni.

Amennyiben életmód váltás, vagyis az egészséges életmódra való áttérés mérhetetlenül fontos számunkra. Azonban ahhoz, hogy sikeres legyen, nagyon fontos néhány dolgot figyelembe vennünk, amely segítségünkre lehet, ez pedig:

• a fokozatosság

• és a FENNTARTHATÓSÁG

E fenti két jellemző azért megkerülhetetlen, mert egyrészt a fokozatosság jegyében érdemes időt hagynunk a szervezetünknek az átállásre, nem lehet azonnal 15 km futásokkal, vagy saláta diétával kezdeni, mert beletörik a testünk és a lelkünk is. Az életmód szó önmagában hordozza, hogy itt főként nem egy fogadalomról, vagy cél eléréséről van szó. Inkább úgy lenne helyes, hogy a cél az maga egy életforma, egy új szokásrendszernek a kialakítását és megtartását jelenti.

Ezért, még a fokozatosságnál is fontosabb, hogy ez az új életmód FENNTARTHATÓ legyen, ugyanis ez nem időszakos diéta, vagy testsúly, esetleg alak eléréséről szól, hanem arról, hogy minden nap az egészséges utat választjuk.

Mivel maga az életforma is FENNTARTHATÓ, ezért az elért egészséges állapot, test és lélek is tartható, és nem dől be pár hét alatt, mint az időszakos diéták utáni „elért célok”. Ezt pedig azért tudjuk megtenni, mert ez az életmód FENNTARTHATÓ, nincs éhezés, nincs saláta diéta, nincs 21 napos lé böjt. Ebbe az új életbe belefér néha egy szülinapi torta, egy kocka csokoládé, egy tétlen nap vagy egy péksütemény. Azonban az életforma alapvetően egészséges, egészséges ételekkel, mozgással, alvással.

Önmagunkkal való „jól bánással”.

Simon Réka

Források

Ágnes, J. (2002). Munkahelyi stressz, munkahelyi egészségfejlesztés. Budapest: Oktatási segédanyag, Munka-és szervezetpszichológiai Szakképzés.

Ornish, D., Brown, S. E., Billings, J. H., Scherwitz, L. W., Armstrong, W. T., Ports, T. A., … & Brand, R. J. (1990). Can lifestyle changes reverse coronary heart disease?: The Lifestyle Heart Trial. The Lancet336(8708), 129-133.

Ornish, D., Lin, J., Daubenmier, J., Weidner, G., Epel, E., Kemp, C., … & Blackburn, E. H. (2008). Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. The lancet oncology9(11), 1048-1057.

Wannamethee, S. G., Shaper, A. G., & Whincup, P. H. (2006). Modifiable lifestyle factors and the metabolic syndrome in older men: effects of lifestyle changes. Journal of the American Geriatrics Society54(12), 1909-1914.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/click-here-happiness/202012/6-easy-steps-healthier-lifestyle

Nagy István

Nagy István

Sportpszichológus, szervezetfejlesztési és HR tanácsadó

Érdekel az életvezetési coaching?

Kattints a további információkért!